Dag 1: (fredag) Fly Oslo-Kairo via europeisk by
Flyreise fra Oslo (andre byer på forespørsel) til Kairo. Du blir mottatt på flyplassen, vår representant assisterer med bagasje, og det blir transfer til hotellet.
Dag 2: (lørdag) Utflukt: Sakkara og Dashur pyramidene inkl. lunsj
Sakkara er et stort friluftsmuseum, bestående av pyramider og graver. Her finner vi den aller første trappetrinns pyramiden som ble bygget av farao Zozer i perioden 2670-2650 fvt Serapeumet var begravelsesplassen for de hellige Apis oksene. Det ble trodd at oksene var en inkarnasjon av guden Ptah og ble udødelige som guden Osiris. Tilsynsmann Ti’s grav har utrolig vakre utskjæringer som beskriver dagliglivet på markene. Fargene er friske til tross for de er 4600 år gamle. Ti var en embetsmann med høy status i det 5.dynastiet. Mereruka’s grav er den største i Sakkara nekropolisen. Han var gift med farao Teti’s datter i det 6.dynastiet og fikk flotte titler. Graven inneholder flotte utskjæringer og farger.
Den bøyde pyramiden i Dahshur ble bygget av farao Snefru (2613–2589 fvt), faren til farao Keops som bygget den store pyramiden i Giza. Dette var første forsøk på å bygge en pyramide med glatte sidevegger, mot tidligere trappetrinns pyramider. Dette var en overgangsperiode, så den planlagt hellingen på 54 grader ble mislykket pga feilberegning, slik at de måtte konstruere toppen på 43 grader. Derfor ble den bøyd og herav navnet. Den røde pyramide er den tredje pyramiden bygget av farao Snefru. Det er den største av de tre betydelige pyramider lokalisert ved kongegravstedet i Dashur. Da den 105 meter høye røde pyramiden ble bygget ferdig, var pyramiden antatt å være verdens første vellykte forsøk på å bygge en «virkelig» pyramide med glatte sider (i motsetning til en trappetrinns pyramide.
Den røde pyramide, har sitt navn etter dens rustrøde granittstein. Dog var den opprinnelig dekket av hvite kalksteiner, men kun noen få av disse gjenstår ved fundamentet av pyramiden ved det ene hjørnet. I løpet av middelalderen ble pyramiden brukt som et steinbrudd og den hvite kalksteinen ble revet av for å bli benyttet som bygningsmateriale i Kairo. På den måten ble den røde granitten under avdekket. Pyramiden er den tredje største granittbygning i verden for øyeblikket.
Dag 3: (søndag) Utflukt: Giza pyramidene og Det egyptiske museum inkl. lunsj
Denne utflukten er den mest populære. Giza-pyramidene består av Keops, Kefren og Mykerinos pyramidene, oppkalt etter de faraoer de ble bygget for. Keops ble bygget ca år 2570 fvt. og er det mest perfekte byggverk og det eneste fortsatt gjenstående underverk av de 7 gamle underverker. Det blir stopp på utsiktsplatået for foto før vi kjører ned til Sfinxen som står foran Kefren. Det er mulighet for besøk inni en av pyramidene. Etter en god lunsjbuffe på en nærliggende lokal restaurant går ferden til Det Egyptiske Museum. Her ser vi statuer som er hentet fra graver og templer fra hele Egypt.
Den eldste er Narmers palett fra ca 3000 f.Kr. Ramses 2.’s og Amenofis 3.’s gigantstatuer, sarkofager og utallige gjenstander som kan beundres.
Dag 4: (mandag) Utflukten: Gamle Kairo, Citadellet og basarene inkl. lunsj
Her starter dagen med å kjøre til byen delen der Kairo først ble grunnlagt. Her ligger kirkene St. Sergius, der det blir sagt at den hellige familie har søkt ly på flukt fra Herodes til Egypt, samt Den hengende kirken og det jødiske synagogen Ben Ezra. De smale gatene gir en følelse å være tilbake på Jesu tid, til tross for suvenir selgernes iver. Det var her den aller første kirken, Al Moalakkah, ble bygget i år 690. Det er en Koptisk-Ortodoks kirke, og ble bygget på ruinene av Babylons Fort, derav navnet Den hengende kirke. Kirken er meget vakker, og utsmykkingen er full av ikoner og dekorasjoner. Vi fortsetter dagen og kjører mot det gigantiske landemerket i Kairo; Citadellet er et fort bygget av Salah el Din og sto ferdig i 1198, som en festning mot korstogfarerne. Her ligger fem moskeer, men den største av dem alle er den ruvende Mohamed Aly moské med sine to minareter og skinnende kupler som sto ferdig i 1856. Fra Moskeen har vi utsikt over hele Kairo, og man kan også se Giza-pyramidene på en klar dag, 12 km unna.
Etter en god lunsj fortsetter reisen mot Det gamle handelssenteret Khan el Khalili fra 1500-tallet, som er det eldste i Midtøsten. Dette var et handelssenter for karavanene. Her produseres de fleste av de egyptiske håndverk og suvenir. Her kan du prute, handle eller bare sitte ned på den berømte gamle Café " El Fishawy , " og røyke vannpipe og drikke te mens du ser på livet . Blant yrende folkeliv føler man å ha hoppet et par hundre år tilbake. Her blant de gamle trange labyrintgater står tiden stille - en virkelig opplevelse. Det blir transport direkte til flyplassen for kveldsfly til Luxor. Mottakelse og transfer til hotellet i Luxor. Flytid: 1 time.
Dag 5: (tirsdag) Kongenes Dal, Hatshepsut tempel, Karnak og Luxor templene
I dag besøker vi Vestbredden i Luxor. Vi starter med Kongenes Dal. Her går man inn i lange korridorer og nyter skuet av de vakre relieffene med farger som ble laget for over 3000 år siden. Her ligger også graven til Tut Ankh Amon som kan ses for ekstrabillett for de som ønsker det. Graven er den minste men med flotte farger. Her ligger også hans mumie (Sjekk med guide for billett og regler. Forbehold om at graver stenger uten forvarsel) Vi fortsetter videre til Dronning Hatshepsuts terrasse tempel. Et imponerende kunstverk hogget rett ut av fjellveggen. Memnon-kolossene star fortsatt majestetisk der de engang voktet tempelinngangen til Amenofis 3.´s gravtempel. Etter lunsj blir det besøk til Karnak og Luxor templene. Karnak tempelet er verdens største tempelkompleks, og vi besøker Amons tempeldel med den gigantiske søylehallen med 134 søyler, den hellige innsjøen, Hatshepsuts obelisk, dokumentenes Hall m.m. Rundt i det fjerne ser vi restaurering prosjekt av de sørlige bygninger, og får inntrykk av hvor enormt dette tempelet må ha vært på den tiden da prestene jobbet her. Ferden går videre til mye mindre Luxor tempel, bygget av Amenofis 3. Hans vakre relieffer står i grov kontrakt til Ramses 2.´s håndverk.
Dag 6: (onsdag) Dendera og Abydos templene Abydos.
De gamle egypterne trodde at underverdenens gud skulle begraves der. Templet ble bygget av kong Seti I, og ble fullført av kong Ramsess II, ca 1279 fvt. Maleriene av gudene og faraoene på veggene til Osiris-tempelet i Abydos er blant de vakrest bevarte i Egypt Seti åpnet ikke bare gruver og gjenoppbygde skadede templer, han fortsatte også byggingen av hypostilhallen til Karnak. Ramses II var den tredje farao i det nittende dynastiet og hadde den nest lengste regjeringen i Egypt, og regjerte fra 1279-1213 fvt.
Den hellige byen Abydos var stedet for mange gamle templer og var gravstedet for de første kongene i et forenet Egypt. I nærheten var det også en predynastisk kirkegård med hundrevis av graver. Det "L"-formede tempelet til Seti hadde en terrasse, flere domstoler og kamre, to pyloner, samt syv kapeller. Tempelet er laget av hvit kalkstein, og hvert kapell er dekket med flate skråplater dekorert med kongelige kartusjer og stjerner. Disse kapellene ble viet til Seti I, Osiris, Isis, Ptah-Sokar, Nefertem, Ra-Horakhty, Amun og Horus.
I en gang i templet er det en inskripsjon på veggen kjent som Abydos Kongeliste. Denne listen navngir de viktigste faraoene, ifølge Seti. Det er totalt 76 faraoer på listen. Listen starter med Menes, grunnleggeren av det første dynastiet og regjerte til sin død, en gang rundt 3000 fvt. Seti styrte under Det nye riket til sin død i 1279 fvt. Listen registrerer derfor over 1600 års historie, men med noen utelatelser som ble ansett som illegitime av Seti, som Hatshepsut, Akhnaton, Smenkhkare, Tutankhamun og Ay. Dendera tempel er tilegnet gudinnen Hathor, kjærligheten og gledens gudinne. Det er en tilnærmet kopi av Horus tempelet i Edfu, og ble bygget av Ptolomy 9. Soter. Den eldste strukturen er fra Nectanebo II, bygget ca. 345 fvt. Hathor-tempelet er et av de mest godt bevarte oldtidsstedene i Egypt i dag, og er et utmerket eksempel på tradisjonell faraonisk arkitektur. Hathor-tempelet ble først og fremst bygget under det ptolemeiske dynastiet, som var en periode med gresk styre i Egypt. Imidlertid ble byggingen av tempelet fullført under den romerske keiseren Trajan, som sees avbildet på veggene i komplekset og ga offer til Hathor.
Dette stedet var et senter for Hathor-kulten. Det ble antatt at Hathor i løpet av en periode kjent som Happy Reunion ville reise fra templet hennes i Dendera for å tilbringe litt tid med mannen sin, Horus, ved templet hans i Edfu. Denne "gjenforeningen" var en årlig begivenhet, og på slutten av feiringen ble Hathors retur til Dendera antatt å signalisere den offisielle begynnelsen av flomsesongen i Nilen. Templet er kjent for å ha huset den berømte Zodiac av Dendera som ble funnet i taket på kapell i Hathor-tempelet, der mysteriene om guden Osiris' oppstandelse ble feiret. Den spesielle konfigurasjonen av planetene blant stjernebildene vist i Zodiac av Dendera forekommer bare omtrent en gang hvert tusen år. To astrofysikere har datert den til mellom 15. juni og 15. august 50 fvt. To formørkelser er representert på dyrekretsen nøyaktig der de skjedde på den tiden. Zodiac av Dendera ble fraktet til Frankrike i 1821, med tillatelse fra Mohamed Ali Pasha, som var den tyrkiske visekongen i Egypt på den tiden. Den egyptiske regjeringen har bedt om å få den tilbake. Den er for tiden utstilt på Louvre i Paris.
Dag 7: (torsdag) Kjøre Luxor-Edfu-Kom Ombo-Aswan.
Etter frokost blir det transport til Aswan (ca 3 timer). Man kan velge å besøke Horus tempelet i Edfu og Kom Ombo tempel på veien. Dag 8: (fredag) Aswan I dag kan man velge en halvdagsutflukt til Philae tempelet og Aswan-demningen. Aswandemningen er et ufattelig anlegg som bringer strøm til hele Egypt samt for eksport. Ferdigstillet i 1972, og holder tilbake hele den kunstige innsjøen Lake Nasser som oversvømmet titalls med templer og gjorde at over 100.000 nubere måtte flytte fra sine hjem. Isis-tempelet er kanskje det vakreste av alle templer pga sin utrolige beliggenhet, stille og fredelig midt mellom de to demningene, bland høye steinformasjoner som i faraonisk tid utgjorde den første Katarakt.
Dag 9: (lørdag) Aswan
Idag er det mulighet for turen til det gigantiske fjelltempelet i Abu Simbel. Synet av stautene av Ramses 2. hugget rett ut av fjellet er en ufattelig opplevelse. Templene ligger helt nede ved Lake Nasser, og er også flyttet av UNESCO i 1968. Inne finner vi farger og relieffer i ufattelig god stand, der Ramses viser alle sine bragder. Ved siden av står tempelet til hans favorittkone Nefertari. Turen tar ca 3 timer med bil/buss hver vei. Effektiv besøkstid: 2-2,5 time. Det er virkelig verdt turen.
Dag 10: (søndag) Aswan-Kairo-Oslo
Så var det tid for hjemreise. Det blir transfer til flyplassen for fly til Kairo, og videre til Oslo via europeisk by.